Æbleskiver med kærnemælk opskrift
Hygge med æbleskiver
Æbleskiver er luftige marmelade-glaseret kugler som varmer på en kold aften som denne! Vi har åbenbart ikke fået nok af dem henne over julen, og dagene op til, så jeg har fundet min æbleskive pande frem og kigget i min trofaste kogebog Classic Frøken Jensen fra Gyldendal.
Det man SKAL huske når man laver æbleskiver er at æggehviderne skal piskes stive så de bliver til spidser, og så skal massen foldes forsigtigt ind i dejen. (Det er en god idé at gør dette i stadier, så folde 1/3 af æggehvidemassen ind i dejen af gangen). Dette sikrer at dejen bliver luftig og fyldt med bobbler så når vi steger dem er de bløde og lette i konsistensen med en anelse sprød skorpe.
Fra Gyldendals Classic Frøken Jensen Kogebog 2006.
Æbleskiver med kærnemælk
4 personer
- 5 dl mel
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk sukker
- 1 tsp stødt kardemomme
- 1 tsk natron
- revet skal fra 1 citron
- 3 æg
- ca. 4 dl kærnemælk
- fedtstof til stegning
Sådan gør du!
1. Bland mel, salt, sukker, kardemomme, natron og revet citron skal i en lille skål.
2. Del æggehviderne og blommerne i to skåle.
3. Pisk æggeblommerne og kærnemælken sammen, og rør melet i.
4. Lade dejen hvile 1/2 time.
5. Pisk æggehviderne til de former stive spidser og fold dem forsigtigt ind i dejen – fold en kvart til tredje del af hviderne i først (her kan du være lidt mere voldsom), og når dejen har løsenet sig lidt, fold de resterende i. Hæld dejen op i en kande.
6. Varm panden ved medium-høj varme. Kom lidt fedtstof i hver hul i panden når den er varm. Jeg plejer at skrue en lille smule ned for varmen her, da panden selv indeholder meget varme nu. På denne måde kan jeg bedre styre stegningen, så de ikke brænder på.
7. Fyld hvert hul 3/4 med dej.
8. Før de vendes, kan man komme et lille styk æble eller æblesovs i hver æbleskive – men dette er efter eget smag.
9. Når kanterne begynder at danne et skorpe og hæve, vende æbleskiverne med en gaffel (eller to) eller et par pinde.
I ovenstående billede kan man se at æbleskiverne er næsten klar til at vendes – kanterne bobler og hæver, og smørret har fået lov til at stege dejen i kanterne lidt. Jeg foretrækker pinde lavet af bambus fordi de er nemmere at styre end to gafler når jeg skal vende æbleskiverne.
10. Vende æbleskiverne flere gange så de er stegt jævnt og dejlig gylden. Du kan se om de er stegt nok ved at spyde en af æbleskiverne med en pind. Hvis dejen klistrer til pinden betyder det at den skal have mere stegetid.
11. Hold æbleskiverne varme i ovnen hvis du laver en stor portion. De serveres traditionelt med marmelade og sukker, men man kan vælge hvad som helst topping man har lyst til.
Velbekomme!