Samle blåmuslinger ved Aarhus bugt
Lige da Corona pandemien udbrød i Danmark i marts/april 2020, besluttede jeg mig at bevæge mig ud i naturen for at hente lækre fødevarer til aftensbordet. Jeg vil prøve noget jeg længe har haft på to-do listen, og nu var det nu – jeg skulle ud og samle blåmuslinger kvit og frit, og få et godt måltid ud af det!
Her kan du se min opskrift på moules marinières, eller hvidvins dampede blåmuslinger.
Hvornår er der blåmuslinger sæson?
Blåmuslinger har sæson i de kolde måneder, og en tommelfinger regel er at blåmusling sæsonen findes i “r” månederne – det ville sige måneder som indeholder et “r” bogstav:
- januar
- februar
- marts
- april
- september
- oktober
- november
- december
Det kan være farligt at spise blåmuslinger ude af sæsonen, da farlige alger, som blåmuslinger spiser, typisk vokser i det lune vand af de varmere måneder. Der foretages jævnlige prøver af vandet rundt omkring Danmark for farlige algeopblomstringer, og man kan se disse informationer på Fødevarestyrelsens hjemmeside her. Hvis man plænlægger at samle blåmuslinger i maj-august månederne, bør man tjekke Fødevarestyrelsesn hjemmeside inden man tager af sted.
Hvor kan man samle blåmuslinger?
I Danmark må man samle blåmuslinger ved hele kysten, så længe det er offentligt tilgængeligt. Dog anbefales det at man sørger for ikke at samle blåmuslinger ved et kloakafløb eller andet forureningskilde, da blåmuslinger kan være kontamineret. Blåmuslinger vokser på sten i havvandet, og der er flere steder rundt omkring Aarhus Bugt, hvor man finder dem. Jeg har hørt man kan samle dem ved Moesgaard Strand, samt oppe ved Egå/Risskov – jeg var selv af sted på Ballehage Strand.
Easy pickings på Ballehage Strand!
Jeg kørt ind i Marselis skoven og parkerede ved dyreparken – hvor er det bare et skønt område. Stille og fredeligt og så grønt. Med lyden og lugten af af salt vandet ikke langt væk. Simpelthen skønt. Derefter gik jeg ned at en af de mange stier ned til vandet – når man er på stranden skulle man gerne se flere rækker af store sten i vandet. Det er er på undersiderne af disse sten, at man finder blåmuslingerne. Det er nemmest at samle dem når der er lavvand, da muslinger vokser under vandet, og findes derfor på undersiderne af sten som er under vandet ved højvand.
Hvad skal man bruge når man samler blåmuslinger?
- lange gummistøvler
- spand
- vandtætte handsker
- varm jakke (hvis det er koldt)
Nu er du klar til samle blåmuslinger!
Som du kan se i billedet ville man finde muslinger i forskellige stadier af vækst, og derfor i mange forskellige størrelser – og hvor er der bare mange af dem! Tag fat i en blåmusling som ser ud til at være af den rigtige størrelse, hvilket for mig er alt fra 3,5 cm. Fjern det værste af sand, skaller og andet der kan sidde fast ved muslingen, og komme den ind i spandet med lidt vand fra havet.
Når man har samlet nok, sørg for at de er dækket med havvand og lade dem stå i vandet et koldt sted natten over. Dette sørger for at så meget sand som muligt filtreres fra blåmuslingerne inden man tilbereder dem.
Inden man kan tilberede dem, skal man også lige rense dem under rent vand fra hanen med en svamp – fjern resten af urenhederne på skallerne, og komme muslingerne i en ren skål. I denne proces kan man også lige tjekke om åbne blåmuslinger er i live, ved at banke dem på skallen. Hvis de lukker sig er de i live og kan spises; hvis de ikke lukker sig er de døde og skal smides ud.